blog

  • 02/04/2025
    Over pijn gesproken

    Verschillende termen voor chronische pijn

     

    
Wanneer we praten over chronische pijn, worden er verschillende termen gebruikt om pijn te beschrijven die optreedt zonder zichtbaar lichamelijk letsel. Deze omvatten termen zoals:

    • Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK),
    • Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK),
    • Mind-Body Syndrome (MBS),
    • Neuroplastische of nociceptieve pijnsyndromen,
    • TMS (Tension Myositis Syndrome)
    • Centrale sensitisatie,
    • Psychofysiologische stoornissen, lichaam-geeststoornissen of stoornissen van het neurale circuit.

    Deze termen weerspiegelen de complexiteit van chronische pijn en erkennen dat het niet alleen een fysiek fenomeen is. De pijnbeleving, de pijn die iemand voelt is echt, maar vraagt om een andere begeleidingswijze dan wanneer er lichamelijk iets stuk is. Dus acute pijn, zoals een brandwond of een botbreuk, vraagt om een andere aanpak op weg naar herstel dan chronische pijn.

     

    Beweging naar een holistische benadering van pijn
    
Wanneer je chronische pijn ervaart, is de meest effectieve behandeling vaak begeleiding die jouw hele persoon en jouw systeem aanpakt, en dus niet alleen de pijn. Als je alleen de klacht behandelt, zal de onderliggende oorzaak van het probleem niet verdwijnen. Deze benadering moedigt zelfbewustzijn aan, het verkennen van emotionele ervaringen, en de integratie van technieken zoals hypnotherapie, oefenen in helpende gedachten en systemisch werken.

     

    Conclusie
    
De ervaring van chronische pijn is veelzijdig, waarbij niet alleen het lichaam, maar ook de geest en emoties betrokken zijn. Door de verbindingen tussen deze factoren te erkennen, kunnen we chronische pijn effectiever behandelen. Dit kan de weg vrij maken naar herstel op een holistische en gepersonaliseerde manier.

    Lees meer
  • 02/04/2025
    De keerzijde van perfectionisme

    Grip op je overmatige controlewens


    Als psychosociaal therapeut die werkt met hypnotherapie, kom ik vaak in contact met mensen die worstelen met perfectionisme. Ze willen alles perfect doen. In werkelijkheid leidt dit streven naar perfectie vaak tot meer stress, onzekerheid, pijn en een gebrek aan zelfliefde omdat er te weinig ruimte is om te ontspannen en tevreden te zijn. In deze blog wil ik je laten zien hoe perfectionisme je in de weg kan staan, en hoe je meer controle kunt krijgen over je eigen leven, je zelfliefde kunt versterken, en meer kunt leren genieten.


    Waarom is het een probleem?

    Perfectionisme gaat over het verlangen om dingen altijd foutloos te doen. Het lijkt misschien een positief kenmerk, maar in de praktijk veroorzaakt het vaak meer schade dan je zou denken. Het streven naar het allerbeste is niet perse een probleem, maar als perfectionisme doorslaat, krijg je te maken met de angst om fouten te maken en de gedachte dat het niet goed genoeg is. Deze gedachten kunnen leiden tot stress, uitstelgedrag, en zelfs burn-out. Mensen die perfectionistisch zijn, hebben vaak ook moeite om hun prestaties te waarderen, omdat ze altijd denken dat het beter kan. Dit kan het gevoel van eigenwaarde ondermijnen, omdat succes en geluk dan afhankelijk kunnen zijn van prestaties, en niet van wie je werkelijk bent.

     

    Meer vertrouwen krijgen

    Een van de grootste uitdagingen van perfectionisme is de behoefte aan controle. Perfectionisten geloven vaak dat ze alles moeten controleren om dingen goed te laten verlopen. Dit kan echter leiden tot overmatige stress. Het proberen te controleren houdt je gevangen in een vicieuze cirkel van onzekerheid of angst.

    Met hypnotherapie kun je leren om de controle los te laten. Door in een diepe staat van ontspanning te komen, kun je onderbewuste patronen en overtuigingen ontdekken die jou belemmeren. Je leert niet alleen hoe je perfectionisme kunt verminderen, maar ook hoe je kunt vertrouwen op jezelf en het leven. Het idee is om je niet langer te fixeren op het "perfecte" resultaat, maar om de waarde van het proces zelf te ervaren.

     

    Eigen regie krijgen

    Hypnotherapie kan je helpen om je bewust te worden van je onderbewuste patronen en overtuigingen die je handelen sturen. Vaak zijn deze overtuigingen ontstaan in je jeugd of door eerdere ervaringen, maar ze hebben geen echte basis meer in je volwassen leven. Door deze patronen los te laten, krijg je meer grip op je eigen handelen en kun je je leven in eigen regie nemen.

     

    Het gaat niet meer om het streven naar perfectie, maar om het ontwikkelen van een gezondere relatie met jezelf. Het draait om het vertrouwen dat je goed genoeg bent, zoals je bent, en dat het proces belangrijker is dan de uitkomst. Dit betekent dat je minder in het voordenken leeft en meer kunt genieten van het moment. Je hoeft niet altijd alles te plannen of te controleren om gelukkig te zijn. Je kunt je hoofd meer rust of ruimte gaan geven om te ontspannen, zodat je minder hoeft ‘voor te denken’ of hoeft te piekeren. Dit maakt mogelijk dat er meer energie overblijft voor andere dingen. Door je eigen regie terug te nemen, ga je jezelf toestaan om te genieten van de dingen zoals ze zijn, in plaats van altijd bezig te zijn met wat er nog moet gebeuren of wat niet goed is of niet goed was.

     

    Gezonde mindset

    Perfectionisten zijn vaak heel streng voor zichzelf. Dit kan leiden tot gevoelens van onzekerheid, faalangst of zelfkritiek. Met hypnotherapie kun je werken aan het versterken van je zelfliefde en zelfacceptatie. In diepe ontspanning kun je jezelf herinneren aan je waarde en je unieke kwaliteiten, kun je het perfectionisme meer loslaten en ruimte maken voor een gezonde, meer liefdevolle relatie met jezelf.

     

    Meer vertrouwen, meer innerlijke rust

    In een wereld die vaak gericht is op het behalen van successen en het vermijden van fouten, kunnen we snel het gevoel krijgen dat we alles onder controle moeten hebben. Het is een constante strijd om alles “goed” te doen, maar deze strijd kost veel energie en haalt je uit het moment. Door te werken met hypnotherapie leer je niet alleen om te vertrouwen op jezelf, maar ook om meer in het moment te leven.

     

    Het loslaten van perfectionisme betekent dat je minder hoeft te voordenken en meer kunt genieten van wat er nu is. Dit is een proces van innerlijke rust en vertrouwen, waarin je minder vastzit in de angst voor wat er mis kan gaan. In plaats daarvan kun je vaker het moment omarmen en jezelf toestaan om te genieten van het hier en nu, zonder altijd bezig te zijn met de toekomst of het verleden.

     

    Wat kun je verwachten van hypnotherapie?

    Als je besluit om hypnotherapie te proberen, kun je een aantal belangrijke voordelen verwachten:

    • Vertrouwen opbouwen in jezelf en je capaciteiten.
    • Patronen van perfectionisme doorbreken die je tegenhouden.
    • Meer zelfcompassie ontwikkelen en minder zelfkritiek ervaren.
    • Minder stress ervaren door het loslaten van de behoefte om alles perfect te doen.
    • Meer kunnen genieten van het moment zonder altijd te voordenken of je zorgen te maken over de uitkomst.

    Hypnotherapie kan een krachtig hulpmiddel zijn meer innerlijke rust te ervaren. Het helpt je om grip te krijgen op je eigen leven, zodat je meer eigen regie kunt ervaren en minder vastzit in gedachten over wat er mis kan gaan. Het resultaat? Een leven waarin je meer jezelf kunt zijn, meer in je eigen kracht kunt gaan staan, meer kunt gaan genieten van het moment en kunt meer kan gaan vertrouwen op het proces in plaats van het resultaat.

     

    Wat kan je nu al zelf doen?

    De volgende tips helpen om meer rust en balans te vinden:

    • Herken beperkende gedachten: Als perfectionist ben je vaak je eigen grootste criticus. Begin met het bewust worden van de gedachten die je hebt wanneer iets niet perfect gaat. Identificeer de gedachten die je onder druk zetten en vervang ze door realistische en milde overtuigingen die je helpen om de situatie objectiever te zien.
    • Stel haalbare doelen: Perfectionisten hebben de neiging om onrealistisch hoge eisen aan zichzelf te stellen. In plaats van te streven naar perfectie, stel haalbare, realistische doelen die je stap voor stap kunt bereiken. Dit helpt je om successen te vieren zonder jezelf te overweldigen.
    • Omarm imperfectie: Accepteer dat fouten en imperfecties onderdeel zijn van het proces. Wees trots op de voortgang die je maakt, ook al is het niet "perfect". Leer van je ervaringen in plaats van jezelf te straffen voor dingen die niet helemaal volgens plan verlopen.
    • Erken je kwaliteiten en successen: Als perfectionist ben je vaak gefocust op wat er nog beter kan. Maak een lijst van je sterke punten en prestaties, hoe klein ze ook lijken. Erken en waardeer wat je bereikt hebt, in plaats van alleen te focussen op wat er niet perfect is.
    • Leer jezelf te accepteren: Perfectionisme gaat vaak hand in hand met zelfkritiek. Werk aan het accepteren van jezelf zoals je bent, met al je sterke en zwakke kanten. Onthoud dat niemand perfect is, en dat jouw waarde niet afhangt van het behalen van onhaalbare standaarden.
       

    Ben jij klaar voor verandering?

    Als je merkt dat perfectionisme of je faalangst je leven in de weg staat en je meer grip wilt krijgen op je eigen keuzes, dan is hypnotherapie misschien iets voor jou. Het is een krachtige manier om je gedachten en overtuigingen te transformeren, zodat je met meer vertrouwen of meer innerlijke rust kunt gaan leven. Neem vandaag nog de eerste stap naar een leven waar je meer kunt gaan genieten van wie je bent en wat je hebt.

    Lees meer
  • 01/04/2025
    Het vermogen om moeilijkheden te overwinnen

    Het doormaken van ingrijpende medische ervaringen, zoals een operatie of een negatieve of ingrijpende bevalling, kan veel emotionele en mentale uitdagingen met zich meebrengen. Deze periodes kunnen niet alleen fysiek zwaar zijn, maar ook mentaal en emotioneel veel van je vragen. Angst en onzekerheid kunnen zich manifesteren, en het kan soms lastig zijn om deze gevoelens te verwerken. Of je nu in de voorbereidingsfase zit, tijdens een medische ingreep, of in je herstelperiode, het is belangrijk om jezelf de ruimte te geven voor rust, reflectie en verwerking.

     


    In mijn praktijk kan ik jou de begeleiding bieden die je nodig hebt, met behulp van psychosociale therapie, hypnotherapie en EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Soms doe ik aan huisbezoek, als je nog te verzwakt bent om naar de praktijk te komen (in de regio Utrechtse Heuvelrug).

     


    De krachtige begeleidingstechnieken helpen je niet alleen om de angsten en onzekerheden los te laten, maar zorgen ervoor dat je je meer kunt gaan focussen op het hier en nu. Samen kunnen we de blokkades aanpakken. Door bewust te voelen waar in jouw lichaam nog spanning aanwezig is of welke emoties nog niet helemaal zijn verwerkt, creëren we ruimte voor ontspanning en healing.

     


    Wat ik met mijn begeleiding wil bereiken, is dat jij je meer in balans voelt of meer levenskwaliteit ervaart, ongeacht de (medische) uitdagingen die je hebt doorgemaakt of nog gaat doorstaan.

    Lees meer
  • 26/03/2025
    Ontdek meer door de lens

    Als fotograaf ben ik 25 jaar actief geweest om bijzondere mensen, momenten en plekken in het leven vast te leggen. Ik fotografeerde op een ongedwongen manier en vond het belangrijk om mensen op hun gemak te stellen. Tegenwoordig werk ik niet meer als fotograaf, maar omdat fotograferen lang mijn tweede natuur is geweest zet ik deze vaardigheid nog wel in middels fotocoaching. Wellicht vindt je het leuk om ook op een laagdrempelige manier kennis te maken met coaching middels fotocoaching. Voor jezelf of voor het team waar je mee werkt.

     

    Als je dit aanspreekt nodig ik  je van harte uit om een kijkje te nemen op mijn andere website waar hier meer informatie over te vinden is.  

     

    www.mirjamverschoor.nl

    Lees meer
  • 25/03/2025
    Over chronische pijn

     

     

     

    Het boek 'Pijn & het brein'

     

    "Leer er maar mee leven" is een boodschap die niemand met chronische pijn wil horen. Toch is dit de realiteit voor velen die dagelijks te maken hebben met langdurige, ernstige pijn, terwijl artsen vaak geen duidelijke verklaring kunnen vinden voor de klachten.

     

    In Pijn & het brein bieden Annemarieke Fleming en Joke Vollebregt antwoorden op de vraag wat er nu precies in het lichaam gebeurt bij chronische pijn. Het brein speelt namelijk een cruciale rol in hoe pijn wordt ervaren, zelfs wanneer er geen lichamelijke oorzaak meer te vinden is. Dit boek biedt zowel wetenschappelijke uitleg als praktische inzichten over de invloed van het brein op pijn en het ontstaan van chronische klachten.

     

    Voor mensen met chronische pijn biedt dit boek waardevolle tools voor zelfmanagement, zoals activiteitenopbouw en het herstellen van uitgeputte energiereserves. Het is een essentieel hulpmiddel voor wie beter wil begrijpen wat er speelt in het lichaam en hoe je je klachten kunt verlichten.

     

    Pijn & het brein is niet alleen een belangrijke bron voor patiënten, maar ook voor therapeuten en zorgprofessionals die werken met mensen die lijden aan medisch onvoldoende verklaarde pijn. Het biedt hen de nodige kennis en handvatten om hun begeleiding te verbeteren.

     

    Voor iedereen die worstelt met chronische pijn, is dit boek een must-read voor meer inzicht en praktische mogelijkheden om de pijn te verlichten en de regie over het eigen welzijn terug te krijgen.

     

    Drs. Annemarieke Fleming (1974) is gezondheidszorgpsycholoog bij Reade, waar zij werkzaam is in het cluster Pijn en Gedrag. Dr. Joke Vollebregt (1954) is stafarts revalidatie bij hetzelfde instituut.

     

    Het boek is verkrijgbaar bij veel boekwinkels.

     

     

     

    Het boek ‘Herprogrammeer je brein en heel je pijn’

     

    Het team van vrijwilligers van Stichting Emovere heeft de afgelopen maanden met toewijding gewerkt aan de Nederlandse vertaling van het baanbrekende boek ‘Unlearn Your Pain’ van Dr. Howard Schubiner. Het resultaat is het Nederlandstalige werkboek ‘Herprogrammeer je brein en heel je pijn’, dat zich richt op het helpen van mensen bij het herstellen van chronische pijn en andere langdurige klachten.

     

    Fysieke en psychologische pijn worden meestal afzonderlijk behandeld. Dit is echter veelal  niet de meest helende weg, want fysieke en psychologische pijn zijn namelijk diep verbonden met elkaar. Het boek ‘Herprogrammeer je brein en heel je pijn’, biedt zowel theorie als praktische oefeningen die kunnen helpen de onderliggende emotionele en psychologische oorzaken van pijn te begrijpen en aan te pakken. Voor wie worstelt met chronische pijn of aanhoudende lichamelijke klachten, biedt dit boek hoop en nieuwe perspectieven. 


    Dr. Howard Schubiner is arts, specialist in interne geneeskunde en expert in Mind-Body geneeskunde. Hij is medeoprichter van de Association for Treatment of Neuroplastic Symptoms (ATNS), een Amerikaanse stichting voor psychofysiologische klachten. Dr. Schubiner is auteur van de boeken Unlearn Your Pain, Unlearn Your Anxiety and Depression, en co-auteur van Hidden From View samen met Dr. Allan Abbass.

     

    Te bestellen via:
    https://www.nowonlinetickets.nl/Shop/EventDetails/D8FEC4BDC5F9C7404437A3CFA6F12467


    Lees meer
  • 13/03/2025
    Medische hypnose

    Medische hypnose is een onderdeel van moderne hypnotherapie en omvat elke interventie in trance die bijdraagt tot vermindering van pijn of stress. Moderne hypnotherapie heeft als richtlijn dat je bij pijnklachten altijd eerst contact opneemt met de huisarts. Hypnotherapie kan helpen als er medisch niets gevonden wordt. In de richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) wordt hypnotherapie erkend als een effectieve behandeloptie voor PDS.

     

    Trance
    Hypnotherapie is een vorm van therapie die gebruik maakt van trance. Hypnotische trance is een vorm van diepe ontspanning, een veranderde staat van bewustzijn. Het bestaat uit een ontvankelijke concentratie waarbij gedachten en gewaarwordingen worden gefilterd. *Neuro-imaging beelden laten zien dat bij hypnotische trance andere hersengebieden worden geactiveerd dan bij het gewone waakbewustzijn. Het ‘zelf-bewustzijnsnetwerk’ in de hersenen is in trance veel dominanter aanwezig en het ‘omgevings-bewustzijnsnetwerk’ is aanzienlijk minder actief. Prikkels van buitenaf zijn dus op dat moment even minder belangrijk. Binnen de hypnotherapie noemen we deze staat van zijn: ‘in contact zijn met het onbewuste’.

     

    Ons onbewuste beïnvloedt ons gedrag

    Metaforisch gezien is het bewustzijn het topje van de ijsberg en de hele berg van kennis, die onder de wateroppervlakte ligt, het onbewuste. Het onbewuste is te zien als een verzameling van alles wat je aan ervaringen hebt opgedaan. Lichaam en geest zijn niet gescheiden, er is een voortdurende wisselwerking met elkaar. Ons onbewuste beïnvloedt ons gedrag, ons denken en onze gevoelens sterk. Via trance kan je dus in contact komen met delen waarvan je je niet bewust bent. Deze delen hebben te maken met de hulpvraag waar je een antwoord op wenst. Je leert op een andere manier naar zichzelf te luisteren. De onbewuste gevoelens en overtuigingen komen in beeld. Zo kunnen nieuwe inzichten ontstaan, die het probleem helpen oplossen/ beter beheersbaar maken of bijdragen aan het verwezenlijken van de doelen.

     

    Met behulp van hypnotherapie kunnen overtuigingen veranderen, emoties worden losgelaten, patronen doorbroken worden, interne hulpbronnen ‘aangeboord’ worden en (hersen)verbindingen veranderen en verbeteren. Je kan ervaren wat de werkelijkheid kan worden (door in trance in een imaginaire toekomstige situatie te ‘stappen’), zodat je vrijuit kunt oefenen hoe jouw gewenste situatie eruit ziet en voelt. Want door eerst iets in trance te oefenen kan je met minder moeite hetzelfde in de alledaagse werkelijkheid uitgevoerd worden.

     

    Therapeutisch maatwerk

    De therapeut is een begeleider van het therapeutisch proces en maakt hierbij gebruik van verschillende methoden en technieken. Moderne hypnotherapie maakt gebruik van psycho-analytische en gedragsmatige methodes, maar ook van gesprekstherapie. Binnen de moderne hypnotherapie wordt goed afgestemd op jou en kan je achteraf duidelijk herinneren wat er tijdens de sessie is gebeurd. Een behandelplan is in het therapeutisch traject maatwerk, iedere persoon is immers anders.

     

    *Van der Wardt, E. in het Vakblad van de Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten, special Medische Hypnose, Jaargang 35 | 2019/2021. Artikel ‘Pleidooi voor hypnotherapie’.

    Lees meer
  • 13/03/2025
    Voor-woordelijk trauma

    Onze kwetsuren liggen vaak dieper dan woorden kunnen uitdrukken. Veel van onze eerste ervaringen waren fysiek, zintuiglijk en emotioneel, niet cognitief. Omdat de hersenen van een kind zich nog in de ontwikkelingsfase bevinden, kunnen we deze vroege ervaringen vaak niet via taal begrijpen. Het gebruik van metaforische taal en lichaamsbewustzijn biedt een holistische benadering om de onbewuste delen van onszelf te bereiken, waar verbale communicatie tekortschiet. Dit helpt ons om de pijn van deze vroege trauma's te begrijpen en te verwerken.

     

    Het proces van helen is een reis naar zelf(h)erkenning. We leren niet alleen onze beschadigingen te begrijpen, maar ook te omarmen en met compassie te behandelen. Dit biedt ruimte voor groei, heling en meer regie in ons leven. Het is een proces waarin we oude patronen leren herkennen en ontdekken wat ze nodig hebben. In plaats van gevoelens zoals onzekerheid, perfectionisme of schuld te veroordelen, leren we te begrijpen welke onderliggende behoefte of pijn daarachter schuilt. Dit maakt ruimte voor zelfliefde en het vertrouwen dat we nieuwe positieve ervaringen kunnen opdoen. Door contact te maken met deze pijn en de onderliggende behoefte, hoeft deze vaak niet meer zo hard te werken om onze aandacht te krijgen.

     

     

    Wat is voor-woordelijk trauma?

    Voor-woordelijk trauma verwijst naar de onbewuste emotionele schade die ontstaat vóór het moment dat we in staat zijn om gebeurtenissen met taal te verwerken. In de vroege jaren van ons leven draait alles om zintuiglijke en emotionele ervaringen. Het brein van een kind is nog niet in staat om met woorden te begrijpen wat er gebeurt; het reageert voornamelijk op wat er gevoeld wordt – zoals de warmte van de moeder, de geur, de aanraking, of juist het gemis van de ander. Dit betekent dat veel van onze emotionele ervaringen in de eerste levensjaren onbewust blijven, maar toch een diepgaande invloed hebben op hoe we ons later in het leven verhouden tot onszelf en anderen.


    Dit is een cruciaal punt in het begrijpen van trauma. De hersenen van een kind zijn volop in ontwikkeling en vooral gericht op overleving. De reacties op stress, zowel fysiek als emotioneel, worden gevormd door onbewuste processen. Hierdoor kunnen we als volwassenen last hebben van onverwerkte pijn en onbewuste overtuigingen die hun oorsprong vinden in deze vroege, onbewuste ervaringen.

     

     

    Lichaamsgericht werken met hypnotherapie

    Hoewel trauma vaak geassocieerd wordt met bewuste herinneringen en woorden, is het mogelijk om oude patronen aan te pakken door middel van lichaamsgerichte hypnotherapie. Dit helpt ons om in contact te komen met de kinderlijke delen van onszelf die door pijn of onbewuste coping beschermingsmechanismen zijn afgeschermd.


    Hypnotherapie de mogelijkheid om via diepe ontspanning in contact te komen met het onderbewuste en de beschermingsmechanismen die we in onze jeugd hebben ontwikkeld. Metaforisch taalgebruik en visualisaties spelen hierbij een belangrijke rol. In trance kunnen oude pijnpunten op een minder bedreigende manier benaderd worden, wat ruimte biedt voor heling. 

    Lichaamsgerichte hypnotherapie maakt gebruik van de kracht van het lichaam als toegangspoort naar ons onderbewuste. Veel trauma’s zijn opgeslagen in ons lichaam, bijvoorbeeld in de vorm van spierspanning of ademhalingspatronen. Door middel van technieken zoals ademhalingsoefeningen of sensorische verwerking kan toegang worden verkregen tot deze onbewuste lagen. Dit kan helpen bij het ontdekken van de oude patronen die in een tijd zijn ontstaan waarin we de gebeurtenissen niet konden begrijpen of verwoorden.

     

     

    Neuroplasticiteit

    Neuroplasticiteit is het vermogen van de hersenen om zich aan te passen en te reorganiseren in reactie op ervaringen, leerprocessen of beschadiging. Dit betekent dat de hersenen nieuwe verbindingen kunnen vormen en bestaande verbindingen kunnen versterken of verzwakken, afhankelijk van de omstandigheden. Neuroplasticiteit speelt een sleutelrol in het herstel van trauma. Door middel van technieken zoals hypnotherapie kunnen we het brein nieuwe, gezonde verbindingen laten maken. Dit proces zorgt ervoor dat je positieve ervaringen kunt opdoen, zelfs als deze voorheen moeilijk te bereiken waren. Zo kan je brein nieuwe, gezonde reacties ontwikkelen die helpen bij het verlichten van de klachten die je in het dagelijks leven ervaart.


    De integratie van lichaam, geest en emotie is essentieel in het herstelproces. Wanneer we vanuit veiligheid op een liefdevolle manier terugkeren naar die vroege ervaringen, kunnen we onszelf opnieuw verbinden met de delen van ons die ooit gekwetst waren. Dit proces helpt niet alleen om oude patronen te doorbreken, maar ook om onszelf te gemoed treden met zelfcompassie.

     

     

    Oude patronen (h)erkennen

    Het proces van verlichten van voor-woordelijk trauma vereist geduldige aanwezigheid, vertrouwen en veiligheid. De oude pijn die we vaak onbewust dragen, is diep geworteld in de fundamenten van wie we zijn. Het is belangrijk om te begrijpen dat verlichting niet enkel komt door het ‘ont-dekken’ van wat er gebeurd is, maar vooral door het leren om de pijn te omarmen en opnieuw te integreren in ons volwassen zelf. Dit omarmen/accepteren wordt ‘gemakkelijker’ omdat je meer in contact kunt zijn met de behoefte die de pijn in zich draagt, de positieve intentie die het heeft voor je. Bijvoorbeeld vastgehouden, gezien en gehoord willen worden. En met hypnotherapie kun je deze behoeften ook gaan voelen, opdat je het in je dagelijks leven makkelijker ook zelf kan gaan doen. Jouw volwassen zelf kan bijvoorbeeld de imaginaire positieve ervaringen samen met het innerlijk kind opdoen. Dit zou je kunnen vergelijken met fysiotherapie voor je brein, nieuwe ervaringen opdoen geeft het neuroplasticiteit brein de mogelijkheid om nieuwe verbindingen aan te leggen.

     

    Dus in plaats van je onzekerheid, schuldgevoelens of chronische pijn te veroordelen, kun je ontdekken welke behoefte eronder schuilgaat. Door contact te maken met de pijn en de behoefte daaronder, hoeft die dan minder hard te werken om je aandacht te krijgen. Zo creëer je meer ruimte voor zelfliefde en groeit het zelfvertrouwen zoddat je makkelijke nieuwe positieve ervaringen op kunt doen. Stap voor stap meer verlichting kunnen gaan ervaren. Wees welkom om te komen onderzoeken welke oude patronen niet meer helpend voor jou zijn en ontdek wat jij jezelf kan gaan geven.

    Lees meer
  • 05/03/2025
    Welk verhaal vertel jij jezelf?

    Welk verhaal vertel jij jezelf? En ben je je eigenlijk wel bewust van het hele verhaal?

     

    Veel van wat we over onszelf denken, is vaak een onbewust narratief. Een verhaal dat we onszelf vertellen op basis van ervaringen uit het verleden, onze interacties met anderen, en onze eigen verwachtingen. Dit verhaal heeft invloed op hoe we onszelf zien, hoe we ons voelen, en zelfs hoe we reageren op de wereld om ons heen.


    Wanneer je denkt aan je eigen zelfbeeld, wat hoor je dan? Voel je je vaak onzeker, onwaardig of misschien niet goed genoeg? Die gedachten zijn niet altijd waar – het zijn verhalen die we onszelf vertellen, vaak onbewust. En het is precies daar, in dat onbewuste, dat de verandering kan beginnen.


    In mijn praktijk gaan we samen op zoek naar jouw verhaal. We onderzoeken welke overtuigingen en patronen jou beperken en we zorgen voor bewustwording. Door middel van psychosociale therapie, hypnotherapie en EMDR krijg je de ruimte om jezelf opnieuw te leren kennen en je potentieel te omarmen.

     

    Herken jij jezelf in het idee dat je misschien een verhaal vertelt dat niet meer klopt of je niet ten goede komt? Het is tijd om die overtuigingen te onderzoeken. Jouw verhaal is niet vastgelegd – jij hebt de kracht om je persoonlijke relaas te onderzoeken en nieuwe paden te gaan bewandelen.

    Lees meer
  • 05/03/2025
    Herstel van een burn-out

    Waarom het tijd kost en hoe jij duurzaam kan herstellen

     

    Er zijn aanbieders die beweren dat je in 30 dagen volledig hersteld kunt zijn. Maar hoe realistisch is dit eigenlijk? Het herstel van een burn-out is geen snel proces. De duur van herstel verschilt per persoon en hangt af van verschillende factoren, zoals de ernst van je klachten, hoe snel je actie onderneemt en hoeveel tijd je jezelf gunt voor herstel.

     

    Hoe ontstaat een burn-out?

    Een burn-out is het resultaat van langdurige overbelasting, waarbij je stresssysteem voortdurend onder druk staat. Je blijft ‘aan’ staan, vaak zonder het zelf door te hebben. Bij kortdurende stress maakt je lichaam adrenaline en cortisol aan, wat zorgt voor tijdelijke energie en focus. Zodra de stress voorbij is, komt je lichaam weer in balans (homeostase). Maar wanneer stress een constante factor wordt, raakt deze balans verstoord. Je hormoonhuishouding, zenuwstelsel en zelfs je brein worden uit hun evenwicht gebracht. Het gevolg? Je voelt je uitgeput, emotioneel, hebt moeite met concentratie en je bent niet meer in staat om normaal te functioneren.

     

    Waarom duurt herstel zo lang?

    Herstel begint bij het begrijpen van wat er precies aan de hand is. Het besef dat je je gedrag moet aanpassen en niet meer op dezelfde manier verder kunt gaan, kan maanden duren. Pas daarna kan je lichaam en geest beginnen met herstel. Geduld en rust zijn hierbij essentieel. Hoe langer je doorgaat met burn-outklachten, hoe langer het herstel kan gaan duren.

     

    Professionele begeleiding:

    Burn-out brengt psychische klachten met zich mee, maar ook lichamelijke ontregelingen. Gezonde gewoonten: goede voeding, regelmatige beweging, voldoende slaap en ontspanning spelen een cruciale rol in je herstelproces. Ga ook ontdekken welke negatieve overtuigingen of patronen nog er (vaak ook onbewust voor) zorgen voor het ontstaan van je klachten.

     

    Fasen van herstel:

    • Fase 1: Stoppen met de roofbouw, verminderen van stress en fysiek herstel.

    • Fase 2: Opbouwen van energie, gezonde gewoonten aanleren en grenzen stellen.

    • Fase 3: Geleidelijke werkhervatting en het behouden van de nieuwe balans.

     

    Duurzaam herstel vraagt om geduld en zorg

    Herstel van een burn-out is een proces dat tijd, aandacht en de juiste aanpak vereist. Gun jezelf de ruimte om op jouw eigen tempo te herstellen en zoek de juiste ondersteuning. Met de juiste begeleiding en zorg kun je stap voor stap gaan herstellen en weer in balans komen.

    Lees meer
  • 12/12/2024
    Doorbreek je vicieuze cirkel

    De rol van het brein bij aanhoudende klachten: Hoe stress en onderdrukte emoties bijdragen aan pijn en wat je kunt doen om uit de vicieuze cirkel te breken.

     


    Veel mensen met chronische pijn of aanhoudende lichamelijke klachten, zoals Long Covid of Tension Myositis Syndroom (TMS), worstelen met de vicieuze cirkel van pijn, vermoeidheid, stress of frustratie. Het brein speelt hierbij een centrale rol. Wanneer we stress ervaren of onderdrukte emoties niet goed kunnen verwerken, kan dit leiden tot veranderingen in het lichaam die zich kan uiten in fysieke pijn. Deze pijn wordt dus niet veroorzaakt wordt door lichamelijke schade, maar door psychologische factoren zoals stress en onverwerkte emoties.

     


    Wat gebeurt er in het brein?

     


    Het brein speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van aanhoudende klachten. Wanneer we langdurig stress ervaren of negatieve emoties onderdrukken (onderdrukt betekent veelal niet bewust zijn van die emoties), reageert het brein op de negatieve ervaringen die er zijn. Het brein 'leert' als het ware om pijn te associëren met stress of onopgeloste emotionele blokkades, waardoor de pijn blijft aanhouden of zelf versterkt kan worden.

     


    Wat kun je doen om de vicieuze cirkel te doorbreken?

     


    Uit de vicieuze cirkel van chronische klachten komen vereist een aanpak die zowel het brein als het lichaam betrekt. Er zijn verschillende stappen die je kunt zetten om deze cirkel te doorbreken en het herstelproces in gang te zetten:

     


    GERUSSTELLEN – Je laten geruststellen door de arts, als bevestiging dat er niets stuk is. Om daarna te leren te ontspannen, ondanks de nare lichamelijke gewaarwordingen. Door technieken zoals visualisaties (evidence based bij PDS klachten) kan je het brein helpen om de overreactie op pijnsignalen te verminderen. Het leren kalmeren van je zenuwstelsel is essentieel om de vicieuze cirkel van pijn en angst te doorbreken!

     

    BEWEWEGING – Lichamelijke activiteit helpt niet alleen om de fysieke gezondheid te verbeteren, maar het vermindert ook de spanning die zich vaak in het lichaam ophoopt door langdurige stress of pijn. Zoek die beweging waar jij blij van wordt en die passend is voor jou.

     

    KEUZES MAKEN – Het is belangrijk om keuzes te maken die het herstel bevorderen, zoals het stellen van gezonde grenzen. Wanneer je je grenzen leert herkennen en respecteren, geef je jezelf de ruimte om te herstellen.

     

    ZINVOLLE BEZIGHEDEN– Activiteiten die energie geven, in positief contact zijn met een ander, of werk dat voldoening schenkt, kunnen helpen om je aandacht van de pijn af te leiden en het brein te herprogrammeren naar een positievere focus.

     

    ZELFCOMPASSIE – Veel mensen met chronische klachten zijn geneigd om zichzelf te veroordelen. Zelfcompassie is essentieel voor het herstel, omdat het brein zo de ruimte krijgt om te ontspannen en los te laten.

     

    EMOTIES VERWERKEN – Het is belangrijk om onderdrukte emoties zoals boosheid en verdriet te ontdekken, te (h)erkennen en te verwerken. Emoties negeren geeft verhoogde spanning in je lijf. Door emoties te (h)erkennen en te verwerken, help je het brein en lichaam om de pijn los te laten.

    Lees meer
  • 05/12/2024
    PDS klachten

    Hoe is het met jouw behoeften? 

     

    Stel je voor dat je darmen een drukke snelweg zijn, waar constant verkeer is, maar de borden en verkeerslichten niet goed werken. Dat is hoe het kan voelen als je last hebt van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Buikpijn, een opgeblazen gevoel en onvoorspelbare klachten kunnen je dagelijkse leven verstoren en je welzijn in de weg staan.

     

    Wat als er een manier is om de verkeerslichten op die snelweg weer goed in te stellen? Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) erkent hypnotherapie als een effectieve behandelingsoptie voor PDS. Deze therapie helpt om de communicatie tussen lichaam en geest te verbeteren, waardoor klachten kunnen verminderen en je darmen weer “rustig" kunnen functioneren.

     

    Of het nu gaat om stress, angst of fysieke ongemakken – hypnotherapie kan helpen om de onderliggende oorzaken van PDS aan te pakken.

     

    Heb jij last van je darmen en ben je benieuwd naar alternatieve behandelingen? Het is tijd om die snelweg opnieuw in balans te brengen!

    Lees meer
  • 27/11/2024
    EMDR bij angst voor medische behandeling

    Van angst naar VERTROUWEN.

     

    Angst voor een medische behandeling? Het is mogelijk om deze te overwinnen.

     

    Veel mensen hebben in het verleden een negatieve ervaringen gehad in de zorg, wat kan leiden tot angst, vermijding of zelfs het uitstellen van noodzakelijke behandelingen. Het goede nieuws is: deze angst hoeft niet de overhand te krijgen. Ik heb namelijk  ervaren dat EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) effectief kan helpen om negatieve herinneringen en trauma’s uit het verleden te verwerken. Dit maakt het mogelijk om toekomstige medische behandelingen met gezonde spanning aan te gaan, in plaats van een verlammende angst.

     

    Een voorbeeld.

     

    Een van mijn cliënten had een traumatische ziekenhuiservaring in haar jeugd, wat haar ervan weerhield om een noodzakelijke operatie in te plannen. Na vier sessies (één uitgebreid intakegesprek en drie EMDR sessies) merkte ze dat ze meer vertrouwen kreeg in het medische proces. Ze voelde zich ook beter voorbereid omdat ze in staat was geweest om haar vragen rustig vooraf met haar behandelend arts door te nemen, zonder zich overweldigd te voelen door gevoelens van onmacht.

     

    Een week na haar operatie, schrijft ze:

    "Ik ben nu aan het herstellen van de operatie en voel me al beter. Zowel vooraf als tijdens de ingreep is alles goed verlopen. Dank je wel voor je ondersteuning. Mocht ik in de komende tijd nog hulp nodig hebben, laat ik het je weten. Voor nu gaat alles volgens plan en ben ik positief over het verdere herstel."

     

    Dit is een prachtig voorbeeld van dat we niet hoeven vast te blijven zitten in angst voor een medische behandelingen. Het is mogelijk om deze angst te overwinnen en de regie terug te nemen over je gezondheid.

    Lees meer
  • 20/11/2024
    Vastgeroeste overtuigingen loslaten

    Chinees nieuwjaar 2025 

    Van harte nodig ik je uit om op 1 februari van 10.00 – 12.00 uur in Zeist het Chinees Nieuwjaar in het teken van de Slang te vieren. We zijn te gast bij Helen IJsselmuiden. Helen is docent taiji, qigong en coach.

     

    Je zult eerst kennismaken maken met Tapping, gebaseerd op de EFT (emotional freedom techniques). Met deze methode kun je vastgeroeste overtuigingen vervangen door een andere, nu meer passende kijk op jezelf of de situatie. Ervoor en erna is er een korte les qigong, waaraan iedereen zonder of met een lichamelijke of psychische beperking kan meedoen. In ‘slangentaal’ gezegd komt deze middag je binnenste naar buiten.

     

    Je binnenste naar buiten

    In januari 2025 kun je twee maal Nieuwjaar vieren:


    • 1 januari Nieuwjaar volgens de zonkalender.
      Wanneer de zon het nieuwe jaar aankondigt, nodigt hij je uit om je voor te stellen en in te voelen hoe je dit nieuwe jaar wenst. Hieruit kunnen voornemens voortkomen. Het zijn echter nog ideeën, waarmee je mag spelen. Ze hoeven nog niet gerealiseerd te worden.
    • 
29 januari Nieuwjaar volgens de maankalender.
      Met de eerste nieuwe maan op 29 januari is dat anders. Het is compleet duister en in dat duister groeit het nieuwe. Welke van je voornemens is overgebleven? Zijn er misschien andere voor in de plaats gekomen? Welke wil jij verwezenlijken? En toch blijkt dat laatste vaak niet zo gemakkelijk. Al heel wat voornemens zijn in de loop der jaren gesneuveld. Er lijkt iets in de weg te staan. Zeker, het zijn vastgeroeste overtuigingen, die niet meer passen bij de huidige situatie. Komend Maannieuwjaar, Chinees Nieuwjaar 2025, staat in het teken van de Slang. De slang werpt al kronkelend zijn huid af; laat zijn oude overtuigingen achter zich.

     

    Tapping

    Bij Tapping tik je met je vingers op bepaalde acupunctuurpunten. Deze punten activeren het parasympatische zenuwstelsel, dat van rust en vrede. Dit stelt je in staat om naar je belemmerende overtuigingen te kijken zonder jezelf te veroordelen, de pijn en emoties los te laten die deze overtuiging heeft veroorzaakt en van binnenuit een nieuwe visie te ontwikkelen. Onder leiding van mij, Miriam Verschoor, kun je met deze techniek kennismaken.

     

    Slang qigong

    Voorafgaand aan de kennismaking met Tapping geeft Helen een les slang qigong. Je lichaam wordt soepel door de kronkelende, slangachtige bewegingen, die je energetisch oneindig ver buiten je lichaam laat voortgaan. Hierdoor ontdoe je je van de energie, die je niet meer nodig hebt. En na je ervaring met Tapping beoefenen we nog een keer qigong om te genieten van de nieuwe harmonie in jezelf.

     

     

    Wanneer, waar en wat kost het?

    Zaterdag 1 februari 2025 van 10.00 - 12.00 uur te Zeist.  Zaal open 9.45 uur. 
    Deze middag is gratis. Een vrijwillige bijdrage is natuurlijk mogelijk.

     

    Inschrijfformulier

    Middels de onderstaande link kun je je inschrijven en aanvullende informatie vinden. Wees welkom!

    Inschrijfformulier Chinees Nieuwjaar 2025

     

     

    Lees meer
  • 11/11/2024
    Hypnotherapie: krachtig en effectief

    Hypnotherapie is een effectieve therapievorm voor het behandelen van diverse klachten en problemen van sociaal, psychisch en psychosomatisch karakter. Deze begeleidingswijze kan tevens helpen om persoonlijke kwaliteiten en potentieel te vergroten.

     

    De therapie richt zich op het onderbewustzijn, waar veel van onze automatische gedragingen en reacties zijn opgeslagen, wat het lastig maakt om met bewuste therapieën tot verandering te komen. Door middel van technieken zoals trance, ontspanningsoefeningen, visualisaties, werken met innerlijke kinddelen  en transactionele analyse helpt de hypnotherapeut de cliënt positieve veranderingen te realiseren in gedachten, emoties en gedrag.

     

    Hypnotherapie wordt steeds vaker geïntegreerd in de reguliere zorg, met wetenschappelijk bewijs voor effectiviteit bij het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Daarnaast kan EMDR, een andere techniek die door mij wordt toegepast, effectief zijn voor mensen met bijvoorbeeld (tandarts/vlieg/rij) angst klachten.

     

    Hypnotherapie wordt vaak, deels, vergoed via de aanvullende verzekering. Via de onderstaande website kun je een beknopt overzicht van de dekkingen vinden. Check altijd zelf nog je eigen zorgverzekering. Goed om te weten, de zorgverzekering vergoed alleen aan erkende hypnotherapeuten.

     

    https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/hypnotherapie

    Lees meer
  • 05/11/2024
    De mentale gezondheidsladder

    Veel MKB'ers onderschatten de impact van werkstress binnen hun organisatie. De mentale gezondheidsladder biedt een hulpmiddel om te beoordelen waar je als MKB-organisatie staat en wat je kunt doen om de mentale gezondheid van je medewerkers te verbeteren. 

     

    Onderzoek toont aan dat investeren in mentale gezondheid tot aanzienlijke productiviteitswinst kan leiden. Het is dus eigenlijk heel logisch om open gesprekken over werkstress en mentale gezondheid te voeren. Met hulpmiddelen zoals de krachtenveldanalyse van het Trimbos instituut kun je als MKB'er proactief aan de slag:

     

    
https://www.trimbos.nl/wp-content/uploads/2024/10/TRI-61-008-Mentale-gezondheid-in-het-MKB.pdf

     

    En als professional kan ik helpen om medewerkers, die risico lopen op uitval, te ondersteunen zodat zij de juiste stappen zetten richting een gezondere mentale & fysieke gezondheid. Wees welkom om een keertje te sparren wat ik preventief voor uw medewerkers kan betekenen.

    Lees meer
  • 20/09/2024
    Vitaliteitscentrum

    Nieuwe praktijklocatie in Doorn per 1 oktober 2024

    Met veel plezier wil ik aankondigen dat ik per 1 oktober 2024, naast mijn praktijklocatie in Driebergen-Rijsenburg, ook praktijk ga houden in het Vitaliteitscentrum aan de Acacialaan in Doorn. Dit centrum biedt een inspirerende omgeving waar meerdere disciplines samenwerken om het zelfherstellend vermogen te ondersteunen. De begeleidingen zijn gericht op het activeren van een natuurlijke herstelproces.

    In het Vitaliteitscentrum Doorn werken we complementair aan de reguliere gezondheidszorg van huisartsen en medisch specialisten. Samen richten we ons op het versterken van jouw gezondheid, het voorkomen van ziekte, en het bevorderen van jouw welzijn.

     

    Een proactieve benadering van gezondheid

    Bij het Vitaliteitscentrum geloven we in een proactieve benadering van zorg. Dit betekent dat we verder kijken dan alleen de symptomen van een gezondheidsprobleem; we gaan op zoek naar de onderliggende oorzaken. We nemen de tijd om samen met jou te onderzoeken wat je nodig hebt om weer in balans te komen.

     

    Multidisciplinaire samenwerking voor jouw gezondheid

    Een belangrijk voordeel van het Vitaliteitscentrum is de samenwerking tussen verschillende disciplines. De zorg is gebaseerd op jarenlange ervaring en voortdurende scholing. 


    Lees meer
  • 30/08/2024
    Wat maakt verandering mogelijk?

    “Waar het schuurt, komt glans.” ✨

     

    Deze krachtige woorden sprak Jan (naam gewijzigd voor privacy) tijdens de afronding van zijn traject, en ze raken de kern van wat therapie kan betekenen. Hoewel we negatieve emoties vaak liever vermijden, zijn ze essentieel voor groei en verandering. Juist door die 'schurende' plekken in ons leven aan te pakken, kunnen we bloeien en nieuwe inzichten opdoen.

     

    In het traject met Jan hebben we gebruik gemaakt van verschillende therapeutische technieken. Te weten hypnotherapie, EMDR en gesprekstechnieken. Dit hielp Jan om zijn emoties en ervaringen te verkennen. Hypnotherapie kan een krachtig middel zijn om op een diepere laag te werken aan verandering. Het helpt om beperkende overtuigingen los te laten en nieuwe, positieve denkpatronen te ontwikkelen. 

     

    Daarnaast zorgden gesprekstechnieken ervoor dat Jan zijn gedachten en gevoelens beter kon ordenen. Door terug te koppelen wat hij vertelde, werd hij zich bewuster van zijn eigen proces. Dit gaf hem het vertrouwen om stappen te zetten richting positieve verandering.

     

    Naast hypnotherapie en gesprekstechnieken hebben we ook EMDR ingezet. EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een krachtige methode om trauma’s te verwerken en blokkades op te heffen. Deze techniek stelde Jan in staat om moeilijke herinneringen en emoties op een veilige manier te verwerken, waardoor hij ruimte kreeg voor herstel en groei.

     

    Jan merkte dat hij hierdoor nog meer grip kreeg op zijn emoties en gedrag, en dat zijn innerlijke rust toenam.Jan benadrukte dat de fijne sfeer en de prettige locatie bijdroegen aan zijn proces. Een goede en veilige sfeer geeft immers ruimte om open en kwetsbaar te zijn, wat cruciaal is voor heling en persoonlijke groei.

     

    Lees meer
  • 17/06/2024
    Begin je reis met het ontdekken van het gewenste reisdoel

    Vaak zit je als mens vast in je eigen systeem en overtuigingen. Een reis - een ander uitzicht - geeft je vaak de mogelijkheid om te ontdekken hoe het ook anders kan. Hoe geven andere mensen vorm aan hun leven? Hoe voelt het op een plek waar het lukt om helemaal tot rust te komen? Met behulp van hypnotherapie kun je op een innerlijke reis gaan en je eigen binnenwereld onderzoeken.


    Mensen gaan meestal niet op vakantie met als doel om te veranderen, net zo goed als iemand niet naar de praktijk komt voor een innerlijke reis. Vaak is de aanleiding een andere, namelijk lichamelijke en/of emotionele pijn. Deze klachten moeten vooral verminderen, mogen er niet zijn. Als mens hebben we vaak veel copingmechanismen om de pijn maar niet te hoeven voelen.

     

    We beginnen de reis met het ontdekken van jouw gewenste reisdoel
    Als therapeut heb ik vaak gezien hoe mensen vast kunnen zitten in hun eigen systeem en overtuigingen. Het is alsof je op dezelfde plek blijft hangen, zonder zicht op een uitweg. Maar net zoals een reis naar een nieuwe bestemming je horizon kan verbreden, kan een innerlijke reis dat ook doen. Hypnotherapie biedt een unieke kans om je eigen binnenwereld te verkennen en te ontdekken hoe het wel anders kan.

     

    Maar hoe bepaal je eigenlijk de reisbestemming, dat waaraan gewerkt wordt of wat nodig is om te ontdekken? Want vaak weet je duidelijk wat je niet meer wilt, je wilt bijvoorbeeld minder pijn of minder boos zijn. Wat je dan wél wilt, weet je vaak niet. De pijn slokt je energie op;
de boosheid vreet je van binnen op. Het negatieve krijgt daardoor nog meer aandacht. Je kan gaan ontdekken dat bijvoorbeeld achter de hulpvraag van bijvoorbeeld ‘minder pijn willen’ de positief geformuleerde wens naar ‘meer rust en lichtheid’ ligt. Woorden als ‘niet’ of ‘minder’ zijn woorden met een negatieve lading. Dus zorg ervoor dat elk woord een positieve lading. Door je doel positief te formuleren, creëren we een richting die je energie geeft en je vooruit helpt.

     

    Zelfredzaamheid bekrachtigen
    Vaak denken mensen dat ik als therapeut hun problemen kan oplossen. Maar de echte kracht ligt bij jou. Met bijvoorbeeld een op maat gemaakte visualisatie help ik je om je eigen reisbestemming te ontdekken. Dit proces versterkt je zelfredzaamheid en geeft je het vertrouwen dat je de oplossingen in jezelf kunt vinden. Zo leer je niet alleen om met je huidige problemen om te gaan, maar ontdek je ook nieuwe mogelijkheden en hulpbronnen binnen jezelf.

     

    Innerlijke rust vinden
    Innerlijke trancereizen bieden ook een veilige ruimte waarin emoties naar boven kunnen komen die in het dagelijkse leven vaak bedekt blijven, zodat verwerking mogelijk wordt. Tijdens deze reizen kunnen ook de onbewuste negatieve overtuigingen aan het licht komen en getransformeerd worden. Dit versterkt je zelfvertrouwen en helpt je om patronen te doorbreken. Alleen jij kunt deze innerlijke reis maken, terwijl ik je als ‘reisleider’ begeleid en ondersteun.

     

    De kracht van hypnotherapie
    Met hypnotherapie kan je negatieve overtuigingen veranderen, emoties loslaten, patronen doorbreken en interne hulpbronnen aanboren. Antwoorden op lang sudderende vragen kunnen naar boven komen, waardoor je meer innerlijke rust kan gaan ervaren. En door eerst iets in trance te oefenen, kun je het later in het dagelijks leven met meer gemak uitvoeren. Om deze reden wordt ook in de topsport met imaginaties en visualisaties gewerkt. En voor het prikkelbare darm syndroom (PDS) is de werking van hypnotherapie zelfs wetenschappelijk aangetoond!

     

    Waarachtigheid en veiligheid
    Tijdens imaginaire reizen kom je op prachtige bestemmingen waar je de veiligheid en rust kunt vinden die nodig zijn voor heling. Opgekropte spanning kan eindelijk zijn weg naar buiten vinden, waardoor zowel lichaam als geest ontspannen. In trance is er ruimte voor mildheid, waarachtigheid en liefde, zodat je de grote uitdagingen van het leven kunt onderzoeken en accepteren. Net zoals tijdens een echte reis, kun je nieuwe ervaringen opdoen en negatieve overtuigingen omzetten in behulpzame gedachten en gevoelens.

     

    Horen, zien, voelen, ruiken
    Het positieve doel ontdekken is de eerste stap uit de vicieuze cirkel, uit de spiraal naar beneden, uit de innerlijke onrust. Het onderbewuste krijgt met de positieve doelformulering ook al richting om de innerlijke beelden en gevoelens die hierbij horen met nieuwsgierigheid te gaan onderzoeken. Een aantrekkelijk doel wordt zo zintuigelijk mogelijk - in horen, zien, voelen, ruiken - beschreven, zodat het kan worden ervaren en toetsbaar is. En de innerlijke trancereizen geven de ruimte om het gewenste doel te kunnen visualiseren en te ervaren wat er nog nodig is om dit doel te realiseren.

     

    Laten we samen deze reis beginnen en de weg vrijmaken naar een leven met meer rust, lichtheid en positieve veranderingen.

     

     

     

    Lees meer
  • 22/05/2024
    Therapie, EMDR, coaching?

    Een integratieve begeleidingswijze, zoals ik die in de praktijk hanteer, combineert verschillende therapieën en begeleidingsmethoden om aan jouw unieke hulpvraag te voldoen. Ik gebruik elementen uit verschillende therapeutische stromingen. Het doel is om het geheel te begrijpen, zoals je emoties, gedachten, lichaam en zingeving. Door verschillende methoden te combineren, kan ik als therapeut flexibel inspelen op wat jij nodig hebt en een behandeling op maat maken die het beste bij jouw situatie past. Door verschillende technieken te combineren, biedt een integratieve aanpak meer mogelijkheden voor interventie en bevordert het een diepere heling en begrip.

     

    Hieronder een aantal begrippen verder uitlegt. Bel of mail gerust als er vragen zijn.

     

    PSYCHOSOCIALE THERAPIE
    Als je worstelt met psychische of sociale uitdagingen, begeleid ik je bij het verkennen en begrijpen van je emoties, het verhelderen van je gedachten, en het verbeteren van je (interpersoonlijke) vaardigheden. De begeleiding richt zich op het verbeteren van communicatieve vaardigheden, het versterken van zelfbeeld en het effectief omgaan met emoties. Verschillende technieken worden toegepast om je doel te bereiken.

     

    EMDR
    Uit onderzoek is gebleken dat EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) effectief kan zijn bij de behandeling van specifieke angsten. Vaak ontstaat een angst als gevolg van een ingrijpende gebeurtenis. Denk bijvoorbeeld aan angst voor autorijden na een ernstig ongeluk. EMDR helpt traumatische herinneringen te verwerken en de emotionele lading die ermee gepaard gaat te verminderen. Het omvat het gebruik van oogbewegingen, of andere bilaterale stimulatie, terwijl de persoon zich concentreert op de traumatische herinnering.

     

    COACHING
    In vergelijking met therapie zal de focus op het heden en de toekomst liggen. Coaching kan passend zijn als er genoeg draagkracht, ‘ik-sterkte’, is. Draagkracht verwijst naar de mate waarin je in staat bent om met stress, uitdagingen en moeilijkheden om te gaan zonder emotioneel overweldigd te raken. Het idee achter 'ik-sterkte' is dat je kunt leren om je eigen krachten en vaardigheden te herkennen en te benutten om uitdagende situaties het hoofd te bieden.

     

    HYPNOTHERAPIE
    Moderne hypnotherapie is een effectieve, kortdurende, vorm van therapie met langdurige positieve resultaten. Het staat ook bekend als complementaire of aanvullende geneeskunde. Het kan een waardevolle aanvulling zijn op de reguliere geneeswijze. Moderne hypnotherapie maakt gebruik van psycho-analytische en gedragsmatige methoden, maar ook van gesprekstherapie. Medische hypnose is een onderdeel van moderne hypnotherapie en omvat elke interventie in trance die bijdraagt tot vermindering van pijn of stress. Moderne hypnotherapie heeft als richtlijn dat bij pijnklachten de cliënt altijd eerst contact opneemt met de huisarts.

     

    Hypnotherapie is een vorm van therapie die gebruik maakt van trance. Trance is een vorm van diepe ontspanning, een soort gevoel van in een ‘flow’ zijn. Je kunt het gevoel van in trance zijn vergelijken met ‘opgaan’ in een boek of een muziekstuk, of met dagdromen. Prikkels van buitenaf zijn op dat moment even minder belangrijk, je ‘zakt’ meer in jezelf. Met behulp van hypnotherapie kun je meer in contact komen met je onbewuste, zodat je tot positieve veranderingen kunt komen. Metaforisch gezien is het bewustzijn het topje van de ijsberg en de hele berg van kennis, die onder de wateroppervlakte ligt, het onbewuste. Het onbewuste is te zien als een verzameling van alles wat je aan ervaringen hebt opgedaan. Lichaam en geest zijn niet gescheiden, er is een voortdurende wisselwerking met elkaar. Ons onbewuste beïnvloedt ons gedrag, ons denken en onze gevoelens sterk.

     

    Lees meer
  • 11/03/2024
    Regulier versus complementaire zorg

    Veel thema’s worden cognitief benaderd in het reguliere zorglandschap. Mensen die bij mij in de praktijk komen merken dat dit niet voldoende voor hun is. Hun klachten zijn gebleven, ondanks dat zij hiervoor therapie hebben gevolgd.

     

    Daarom een drietal tips:

    1. Onderzoek wanneer de klacht is ontstaan, en begrijp de reden hiervan.
    2. Ga het gesprek oordeelloos aan met jezelf. “Hallo ik? Hoe voel ik mij? En waar voel ik wat? Welke gedachte heb ik nu?”. Neem hier de tijd voor, zodat je meer bewust kunt worden van wat je voelt of denkt. Vanuit ontdekken kun je gaan veranderen. Je kunt oude patronen, die niet meer helpend zijn, gaan bijsturen. Zo kan je andere keuzes gaan maken.
    3. Rust gaan ervaren in je lijf en hoofd.

     

    Het laatste is wat er vaak mist in de reguliere aanpak. Wat maakt dat de klachten kunnen blijven bestaan. EMDR, hypnotherapie, verdiepende adem-en ontspanningsoefeningen en lichaamsgericht werken kan helpen om meer rust te ervaren.

    Lees meer
  • 11/03/2024
    Preventie en herstel

    Uw medewerker is belangrijk voor uw bedrijf. Loopt uw medewerker echter vast door wat er op het werk gebeurt? Wordt de werksituaties als belastend ervaren? En wordt de fysieke en/of mentale veerkracht van uw medewerker hierdoor op de proef gesteld? De persoonlijke begeleidingswijze van Mirjam Verschoor richt zich op duurzame oplossingen voor de klachten van uw medewerker, zodat uw medewerker weer snel aan de slag kan gaan of dat uw medewerker ontdekt wat nodig is om met energie het werk te kunnen blijven doen.

     

    Veel voorkomende klachten die naar voren komen zijn: chronische pijn, angst en stress. Er wordt gewerkt met verschillende methodieken, zodat uw medewerker de persoonlijke begeleiding krijgt die nodig is. Van cognitieve gedragstraining, ontspannings -en ademhalingsoefeningen, coaching, lichaamsgericht werk, tot en met psychosociale therapie, hypnotherapie en EMDR. Door de inzet van de professionele begeleiding af te stemmen op de hulpvraag van uw medewerker neemt het ziekteverzuim af. De doelgerichte en efficiënte aanpak is kort en oplossingsgericht.

     

    Bel: 06141465700 of mail: info@mirjamverschoor.nl als u uw medewerker effectieve, professionele en persoonlijke begeleiding toewenst. Ik kom graag vrijblijvend langs om te bespreken wat ik voor of u of uw organisatie kan betekenen. 

     

    Een kortdurend coaching traject, waarbij de persoonlijke prestaties een boost gegeven kunnen worden, behoort ook tot de mogelijkheden. Zo is bijvoorbeeld voor het visualiseren van de te behalen doelen mijn begeleidingswijze ook erg geschikt.

    Lees meer